?

Hva kan jeg gjøre for å slutte å analysere og være usikker på meg selv?

Kvinne 22 . 28 Januar 2020
Spørsmål

Hei Jeg sliter veldig med at jeg rakker ned på meg selv og er usikker. Jeg er egentlig veldig utadvendt og har venner rundt meg, men ofte i løpet av dagen kan jeg angre på ting jeg har sagt, være redd noen har tatt noe ille opp, og bare sitter å analyser alt mulig. Jeg er redd for hva vennene mine og de rundt tenker om meg, og for å “tråkke dem på tærne”. Jeg har ingen jeg forteller tankene mine til og i noen situasjoner (gjerne etter noen glass vin for mye en kveld) ender jeg med å betro meg til noen og dagen etter angre og være redd de skal fortelle ting videre, selvom de kan være gode venner av meg.. dette høres rart ut, og jeg føler det bare er jeg som sitter med sånn usikkerhet.. Hva kan jeg gjøre for å slutte å analysere og være usikker på meg selv?

Kvinne (22)
Psykologen svarer
Hei, så fint at du har venner rundt deg som du liker å henge med. Jeg tenker at det er vanlig at vi bekymrer og grubler om hvordan vi oppfører oss sammen med andre, og at det er slik vi er som reflekterende mennesker. 
 
Du beskriver deg som en person som er utadvendt, og det tenker jeg at det er viktig at du fortsetter å være da det er deg. Det du kan øve på er å se om du i større grad kan redusere grublingen og bekymringen din slik at du blir mindre usikker. 

Et startpunkt er å være bevisst over at etter du har vært sammen med andre, kommer ofte de selvkritiske tankene som trigger bekymring og grubling. Når du vet hvilke tanker som trigger bekymring/grubling kan du i større grad forholde deg til hvilken strategi du ønsker å bruke. Du kan velge å bekymre deg, eller du kan velge en annen strategi hvor du forholder deg til triggertanken til bekymring/grubling på lik linje med andre tanker. Målet er ikke å bli kvitt triggertanker, men å få en mer fleksibel måte å forholde seg til dem på.

En måte å gjøre dette på er å registrere triggertanken, men i stedet for å starte å tenke mye på den, heller si til seg selv at «her var en triggertanke og den kan jeg tenke på siden». Mange synes det er nyttig å ha et bestemt tidspunkt på dagen hvor man kan bekymre seg for eksempel fra kl. fire til ti over fire. Hvis du får en triggertanke som inviterer til bekymring kan du si til deg selv «den tanken trenger jeg ikke ta nå, den kan jeg tenke på når jeg har bekymringstid». Jeg vil anbefale deg å teste ut om denne strategien kan være til hjelp.

Jeg tenker også at det er fint å snakke med noen nære venner om det du lurer på og om hvordan du har det, da det du beskriver er gjenkjennelig for mange. 

Hvis du føler deg grunnleggende usikker og trenger noen å snakke med, vil jeg anbefale deg å ta kontakt med noen å snakke med i din samskipnad

 

 




 
Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?